czwartek, 5 listopada 2009
Zupka chinska a`la Magda
Czas przygotowania: 20 minut.
Moja zupka chinska ma nieskonczonba ilosc wariantow i chyba jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic dwa razy takiej samej zupy. Przepis szczegolnie polecany tym, ktorzy maja klopoty z trzymaniem sie scisle do receptury.
Skladniki:
Kostki bulionowe(warzywne)
Marchew
Pieczarki
Pora
Kabaczek(nie musi)
Papryka(nie musi)
Kielki (nie musi)
Pietruszka(Nie musi)
Sos slodko-kwasny
Soja
Oliwa sezamowa (nie musi)
Sos rybny (nie musi)
Maka ziemniaczana
Makaron ryzowy (szklany)
Do wyboru:
Piers z kurczaka
Paluszki krabowe
Krewetki
Maslo do podsmazenia
Wrzuc do garnka kostki rosolowe, zalej woda, dodaj marchew skrojona wzdluz na plasterki ( najlepiej obieraczka do ziemniakow).Na patelni podsmaz na masle (tu mozna dodac oliwe sezamowa) pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i pore, pokrojona w talarki.Dodaj do zupy,dodaj inne warzywa, pogotuj chwile. Dodaj soji do smaku.Jezeli zupa ma byc z kurczakiem, pokroj go na male kawalki, podsmaz i wrzuc do garnka.Jezeli paluszki krabowe, pokroj w centymetrowe kawalki, wrzuc do garnka.Krewetki dodaj po zagotowaniu zupy.Dodaj sos slodko kwasny w ilosci wg uznania. W szklance zimnej wody rozpusc make ziemniaczana, wlej do zupy. Zagotuj.Dodaj makaron ryzowy.Gotowe.
W wersji dla odwzanych dodaje lyzeczke Sambal Oelek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A ta pizza na glownej to Twoja?;-)
OdpowiedzUsuńOczywiscie,ze moja! Myslisz ze moglabym sie podszyc pod cudza fotografie? Tak wogole to paj z mielonym:)
OdpowiedzUsuń